Wat is mindfulness

 

Mindfulness vertaal ik het liefst naar ‘Aandacht’ of ‘Opmerkzaamheid’. Mindfulness is een verzamelwoord, maar eigenlijk leer je bij mindfulness meer op te merken en met aandacht/opmerkzaamheid in het leven staan. Meer in het hier en nu te zijn en meer te ervaren. Meditatie is niet mindfulness maar is een inzichtsbeoefening. 

Vandaag de dag ligt de focus vaak op het piekeren en de druk van elke dag wat ons afleidt in het zoeken naar oplossingen en vooruitgang. Mindfulness leert ons praktische vaardigheden aan zoals je aandacht te richten. Tevens leer je de focus op je ademhaling te leggen en leer je het denken te kalmeren. Je leert te zien dat veel gedachten gewoontes zijn, dat je je aandacht doelbewust kan richten op je ervaring van dit moment, zonder oordeel.

 

Maar hoe kan het dat wij de aandacht vaak niet hebben? 

Kort samengevat aandacht kost tijd en vergt inspanning. Onbewust razen we door de dag, denken we dat straks belangrijker is en staan niet meer stil. We staan niet meer stil, letterlijk en figuurlijk. We rennen, versnellen.. we moeten ‘straks’ en ‘morgen’ nog iets. En voornamelijk ons hoofd maakt overuren. Het denken houdt ons tegen in aandachtig zijn. We kiezen de weg van de minste weerstand en gaan hierin mee. 

We lopen in het bos en zijn bezig met het avondeten. We hebben een gesprek en zijn druk bezig te bedenken wat voor antwoord we gaan geven, of we zijn verzonken in gedachten. We fietsen en mijmeren de hele weg over het werk, herbeleven conflicten of plannen er op los. Resultaat je kan je niet meer herinneren hoe je wandeling in het bos was. Je weet niet meer precies waar het gesprek over ging, en je fietsrit? niets van meegekregen. 

Je zal merken dat wanneer je bewust hiernaar gaat kijken, je best vaak dingen automatisch zonder aandacht doet. 

In mijn trainingen hoor ik regelmatig dat mensen mediteren, ofwel aandachtig kijken (naar wat er allemaal in hen omgaat), moeilijk vinden omdat ze zich nutteloos voelen. En ja, daar ligt nou de kern. Nutteloosheid, doen en gaan. Niet meer de tijd nemen om ‘niks’ te doen. 

Wanneer je momenten kiest om ‘niets’ te doen zal je meer aandacht kunnen opbrengen voor bijvoorbeeld die fietsrit. Hoe dat komt? wanneer je mediteert (of niets doet) komen positieve/negatieve gedachten omhoog borrelen. Door naar die gedachten te kijken en de tijd nemen ze waar te nemen, verwerk je deze gedachten. Je hebt ze bekeken en sluimeren daarom niet meer in je onbewuste denken. Dus zullen ze minder snel naar boven komen als je bijv. in het bos loopt.

En het allerbelangrijkst aandacht moet je (vooral als je net begint) forceren. Loop je in het bos en ben je al bezig met je boodschappenmand? merk het op, stop met denken en richt je aandacht op bijvoorbeeld de bladeren (wat voor vorm/keur hebben ze?) aandacht is een actieve vorm, de weg waar je weerstand tegenkomt. 

 

De training

In de mindfulness training leer je stilstaan door meditatie-, bewegings- en aandachtoefeningen. Belangrijke thema’s zijn: de automatische piloot, omgaan met grenzen/stress, het lichaam en gedachten. Het voordeel van deze training is dat deze je genoeg vaardigheden en tools aangereikt krijgt waarin je in het dagelijks leven opmerkzaam leert te zijn. 

Het gaat er bij mindfulness absoluut niet om je gedachten, gevoelens en emoties uit te schakelen maar om een onderzoekende nieuwsgierige houding te creeren. Hierdoor verhoog je je gevoel van welzijn en de kwaliteit van leven!.