Aandacht

Wat is aandacht? als mindfulnesstrainer vervang ik het woord mindfulness vaak door aandacht of opmerkzaamheid. Aandacht en opmerkzaamheid zijn vaardigheden die we helaas niet meer vanzelfsprekend gebruiken. Terwijl we weten dat momenten van aandacht juist zo waardevol zijn. In deze blog wil ik ingaan op het bewust in zetten van je aandacht. 

Hoe kan het dat wij de aandacht vaak niet hebben? Kort samengevat aandacht kost tijd en vergt inspanning. Onbewust razen we door de dag, denken we dat straks belangrijker is en staan niet meer stil. We staan niet meer stil, letterlijk en figuurlijk. We rennen, versnellen.. we moeten ‘straks’ en ‘morgen’ nog iets. En voornamelijk ons hoofd maakt overuren. Het denken houdt ons tegen in aandachtig zijn. We kiezen de weg van de minste weerstand en gaan hierin mee. 

We lopen in het bos en zijn bezig met het avondeten. We hebben een gesprek en zijn druk bezig te bedenken wat voor antwoord we gaan geven of we zijn verzonken in gedachten. We fietsen en mijmeren de hele weg over het werk, herbeleven conflicten of plannen er op los. Resultaat je kan je niet meer herinneren hoe je wandeling in het bos was en voelde. Je weet niet meer precies waar het gesprek over ging, en je fietsrit? niets van meegekregen. 

Je zal merken dat wanneer je bewust hiernaar gaat kijken, je best vaak dingen automatisch zonder aandacht doet. 

In mijn trainingen hoor ik regelmatig dat mensen mediteren, ofwel aandachtig kijken (naar wat er allemaal in hen omgaat), moeilijk vinden omdat ze zich nutteloos voelen. En ja, daar ligt nou de kern. Nutteloosheid, doen en gaan. Niet meer de tijd nemen om ‘niks’ te doen. 

Wanneer je momenten kiest om ‘niets’ te doen zal je meer aandacht kunnen opbrengen voor bijvoorbeeld die fietsrit. Hoe dat komt? wanneer je mediteert (of niets doet) komen positieve/negatieve gedachten omhoog borrelen. Door naar die gedachten te kijken en de tijd nemen ze waar te nemen, verwerk je deze gedachten. Je hebt ze bekeken en sluimeren daarom niet meer in je onbewuste denken. Dus zullen ze minder snel naar boven komen als je bijv. in het bos loopt.

En het allerbelangrijkst aandacht moet je (vooral als je net begint) forceren. Loop je in het bos en ben je al bezig met je boodschappenmand? stop met denken en richt je aandacht op bijvoorbeeld de bladeren (watvoor vorm/keur hebben ze?) aandacht is een actieve vorm, de weg waar je weerstand tegenkomt. 

Kort samengevat, wil je meer aandacht? 

stap 1: Sta wat vaker stil: letterlijk en figuurlijk. Verwerk je dag/gedachten. 

stap 2: Dwing jezelf in het nu te zijn. Niet aandachtig zijn is de weg van de minste weerstand. 

Hoe vaker je deze stappen oefent hoe sneller je in een aandachtsmodus komt en meer kan genieten van de dingen die zich nu afspelen.