Gelukkig zijn is geen doel

Gelukkig zijn bestaat niet!

Wellicht bij het lezen van de titel wordt je geraakt, positief of negatief. Je mind gaat in protest in werking, geconditioneerde automatische reacties borrelen naar boven. En misschien voel je deze zin wel in je lichaam, of ervaar je een bepaald gevoel.

In mijn trainingen komen mensen vaak met het doel, gelukkiger te willen zijn of rust te vinden. Prachtige doelen, alleen zonder analyse niet haalbaar. In de mindfulness streven we juist naar het niet streven maar eigenlijk bedoelen wij daarmee niet hechten. Streven en hechten liggen in elkaars gelijke. Het is juist goed om met een doel ergens aan te beginnen, immers waarom zou je het anders doen?. Maar de reden waarom wij vaak in een activiteit (training, opleiding e.d.) geen geluk of rust vinden is juist die gehechtheid aan het doel zelf, het streven naar..

Laat mij het verder uitleggen, net zoals bij het lezen van de titel reageer je vanuit patronen. Waar deze patronen vandaag komen? Uit het verleden of een verbeelding over de toekomst. Beide gebaseerd op verhalen.

Stel we hebben een pot groene verf en een witte muur. Je hebt als doel een artistieke muur te maken en bedenkt dat dit zeker gaat lukken door in één zwaai de inhoud tegen de muur te gooien. Onbewust heb je al een voorstelling gemaakt hoe de muur zal worden, vanuit je ervaring uit het verleden of.. van een verbeelding over de toekomst. Wanneer je gaat hechten aan deze vage opdracht namelijk een artistieke muur creëren zal je altijd teleurgesteld worden. Je had namelijk een voorstelling dat je een prachtige zwierige figuur zou gaan maken zoals de vorige keer, of je had een voorstelling in je hoofd hoe het ongeveer zou worden. Maar in plaats van een zwierige figuur is het een vieze vlek geworden met overal spetters.

Ik hoor je denken, wat heeft dit voorbeeld te maken met geluk en rust? Net als de artistieke groene muur, zijn doelen als geluk en rust vage doelen. Je ziet jezelf helemaal zen en gelukkig rondlopen in allerlei situaties. Maar de werkelijkheid is dat je altijd wel druk, stress en vervelende situaties meemaakt. Concretiseren van doelen is daarom erg belangrijk om een doel realistisch te houden. Wanneer je je hecht aan een onrealistisch groot doel zoals rust of geluk vinden, zal je altijd stuiten op onrust en gevoel van onvrede. Je ziet de kleine effecten die het op je heeft niet meer omdat je focus ligt op iets wat niet te meten valt.

 

Mijn tip voor als je denkt te gaan starten aan een project, cursus of training. Hou je doelen klein en realistisch, je kan ze immers altijd weer bijstellen. Geluk en rust vinden bestaat niet, maar wel meer bewust omgaan met momenten die mij vreugde of rust geven. Hou altijd het voorbeeld van de muur in je achterhoofd en concretiseer je doelen.