Hechten

Bij het woord hechten, gehecht raken aan.. denken we vaak aan dingen buiten ons. Je bent gehecht aan je baan, huis, spullen e.d. Maar vaak zijn wij niet bewust van onze hechtingen in ons.

Hechten aan iets in onszelf? Dat klinkt vreemd maar toch doen wij dat vaak. Denk aan een stellingname waar je mee verbindt, aan hecht. Als iemand daar wat anders van vindt, kan jou dat zelfs kwetsen. Eigenlijk kun je simpelweg stellen dat wanneer je je in een verhitte discussie plaatsvindt je op een zekere manier gehecht bent geraakt aan ‘ iets’ in jou, zoals een stellingname.

Vaak zit daar een reden achter, waar we bewust of onbewust voor vluchten. Maar hoe kom je af van dat bewuste of onbewuste vluchtgedrag? het antwoord is simpel, bewust worden van je (hechtings)patronen.

We maken dagelijks elke milliseconde in ons leven verhalen ofwel gedachtes. Verhalen over gisteren over morgen en over personen, situaties om ons heen. Kunnen we niets aan doen, dat is immers de perceptie van ons subjectieve bestaan.

Daar is helemaal niets mis mee en juist daardoor komen we de dag door en functioneren we zoals we functioneren. Maar het wordt pas vervelend als wij deze verhalen gaan zien als absolute waarheid, als een objectief gegeven.  Hechten aan gedachtes, verhaaltjes die wij zelf hebben gecreëerd.

Wanneer je erover gaat praten, erover gaat denken, het uit gaat pluizen wordt het erger en wordt je deel van het verhaal. Je komt vaster in het identificatie proces. Je bevindt je letterlijk in drijfzand, hoe dieper je in de materie graaft hoe vaster je komt te zitten en je moeilijk een gedachte of hechting los kan laten. Ik kom het in de praktijk het identificatieproces zo vaak tegen. Mensen met stellingen als; ‘Ik ben een emotioneel persoon’ ik ben dit.. ik ben dat..’ het is nou eenmaal zo’

Wil ik daarmee suggereren dat je dan maar alles moet laten? hoor ik je denken. Nee zeker niet, of beter gezegd juist niet. Niet vluchten in een emotie, in een oordeel naar jezelf of een ander. De oplossing is, bewust kijken. Daar is geen trucje voor maar zul je moeten trainen, beoefenen.

Als we bewust en gericht gaan kijken naar een situatie kun je voelen, ervaren en bij een situatie blijven. JIJ komt los van JOUW gedachtes/hechtingen/aannames etc. ziet ze voorbij komen en voelt de dwingende gevoelens en vervolggedachtes bij.

 

Mediteer, zit stil, ervaar jezelf.